Ik zie mezelf nog naast papa in de auto zitten. Als hij mij na het eten weer naar huis toe bracht, hadden we op de parkeerplaats vaak nog een diepgaand gesprek. Hij wist het altijd als mij iets dwarszat, misschien soms wel beter en eerder dan ikzelf. Ik heb deze vader-dochtergesprekken altijd enorm waardevol gevonden en koester deze gesprekken nu hij er niet meer is extra. Nadat ik hem een afscheidskus gaf, keek hij me altijd indringend aan. ‘Volg je hart, poppetje,’ zei hij dan. De woorden raakten me diep en ik stapte daarna altijd een beetje uit mijn doen de auto uit. Ik baande mezelf door het donker een weg naar de voordeur en zijn stem bleef nog lang in mijn hoofd echoën. Volg je hart.

Inmiddels ben ik bijna een maand in Italië. Ik ben gewend geraakt aan de volle straten van Bologna en met de kinderen vind ik langzaamaan mijn weg. Soms mis ik thuis. Mijn moeder en mijn vriendinnetje vooral. Maar vaak loop ik hier door de stad, die inmiddels ook een beetje als thuis begint te voelen, en bedenk ik me weer dat dit avontuur aangaan precies is wat mijn vader bedoelde met het volgen van mijn hart. Ik behaal de ene innerlijke overwinning na de ander. Ik merk hoe ik mentaal sterker word en hoe ik op mezelf leer vertrouwen. Natuurlijk zijn er momenten dat het eventjes niet gaat, dan ben ik bang en voel ik me heel eenzaam. Maar het lijkt wel alsof deze momenten hier minder vaak voorkomen dan in Nederland. Twee keer per week heb ik Italiaanse les. Ik ben verliefd op de taal en vind niks leuker dan merken dat ik langzamerhand steeds meer versta.

De Siberische storm doet ook Italië aan, het is koud en de lente is nog heel ver te zoeken. Maar zelfs in de vrieskou is het hier fijn vertoeven. Ik heb fijne dingen in het vooruitzicht. Volgende week komen mijn beste vrienden een weekend langs en twee weken later heb ik een romantisch weekend Florence op de planning staan. Weer twee weken later wordt mijn broertje twintig en dat komt hij samen met mama en mijn schoonzusje hier in Bologna vieren. Tot die tijd vermaak ik me prima in de sneeuw.

Vandaag heb ik een tattoo laten zetten. Helemaal in mijn eentje. ‘Segui il tuo cuore.’ Heel klein, op mijn linkerpols. Het betekent ‘volg je hart’ in het Italiaans. Hij is een beetje voor papa, omdat ik hem ongelooflijk  mis en ik hem dankbaar ben dat hij mij deze levensles keer op keer op het hart drukte. Maar hij is vooral voor mij, om me eraan te herinneren dat je hart volgen vaak de allerbeste weg is die je kiezen kunt. Dit keer leidde mijn hart mij naar Italië en daarmee leidde ze me naar een stukje van mezelf. En ik denk dat ze geen betere bestemming uit had kunnen kiezen…

 

 

 

Ciao,

Shawney

Segui il tuo cuore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *